Σάββατο 29 Μαρτίου 2008

η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα

Μόνο η τέχνη θα είναι ακόμα σε θέση να εμπνεύσει στο κοινό έλεος και φόβο. Και πάνω απ' όλα το Θέατρο, που πρέπει να γίνει, όπως συμφωνεί κι ο Αρτώ, "είδωλο του ονείρου": "φεύγοντας απ' το θέατρο, ο θεατής θα πρέπει να έχει την αίσθηση ότι μόλις ξύπνησε από κάποιο παράξενο όνειρο, στο οποίο ακόμα και τα πιο συνηθισμένα πράγματα είχαν μια περίεργη, αβυσαλέα γοητεία, χαρακτηριστική των ονειροπολήσεων και διαφορετική απ' οτιδήποτε άλλο στον κόσμο".

Το θέατρο έμοιαζε σαν ένα "ιερό μέρος" όπου ο Χαμένος Παράδεισος θα μπορούσε, έστω και για λίγο, να ξανακερδηθεί. Το θέατρο θα μπορούσε να αντικαταστήσει όχι μόνο τη θρησκεία αλλά και την επανάσταση.

Στανισλάβ Ιγκάσι Βίτκιεβιτς (Βιτκάσι) (1885-1939)


Ο Βιτκάσι είχε μια αριθμημένη λίστα για όλους τους γνωστούς του, και όταν χαμήλωνε τη θέση κάποιου, τους ειδοποιούσε σχετικά με μια "επίσημη επιστολή...


Πολωνός μυθιστοριογράφος, ζωγράφος, κριτικός της τέχνης και δραματουργός. Λάτρης της καθαρής μορφης, μεταφυσικός προικισμένος με σουρεαλιστική φαντασία, είναι εισηγητής του "καταστροφισμού" λογοτεχνικού μεσοπολεμικού ρεύματος στην πολωνία. Αυτοκτόνησε το 1939.

Δεν υπάρχουν σχόλια: