Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

τι μπορούμε να κάνουμε τελικά;

γενικά δεν γουστάρω να φρικάρω, αν και πολύ συχνά καταφεύγω σ' αυτό...
η αφορμή έγινε ένα email που έλαβα από κάποιον φίλο σχετικά με τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, και έλεγε τα παρακάτω:

"Έχει αποδειχτεί οτι οι λάμπες αυτές είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον!
*Περιέχουν υδράργυρο και μόλυβδο και εκπέμπουν ακτινοβολία!
*Έχουν ήδη σημειωθεί τα πρώτα κρούσματα υγείας ( ζαλάδες, πονοκέφαλοι) σε άτομα που στο χώρο τους υπάρχουν τέτοιες λάμπες!
*Το επίσης σημαντικό είναι οτι αυτές οι λάμπες ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ διά ροπάλου να πετιούνται στα σκουπίδια και πρέπει να ανακυκλώνονται. Δεν υπάρχει όμως έως αυτή τη στιγμή η ανάλογη υποδομή."

κι αναρωτιέμαι τώρα εγώ:
- τα βιολογικά προϊόντα που μετά μανίας ψάχνω (έγινα μάνα και είδα) είναι βιολογικά;
ένας γνωστός που κάνει βιολογική καλλιέργεια, πριν από χρόνια μας αποκάλυψε ότι ενώ στο δικό του χωράφι δεν χρησιμοποιεί τα απαγορευμένα λιπάσματα, αλλά στα διπλανά χωράφια τα χρησιμοποιούν. το αποτέλεσμα είναι ότι όταν βρέχει τα λιπάσματα των διπλανών "περνάνε" κι από το δικό του χωράφι...αλλά σε μικρόερες ποσότητες...μάλιστα....και η βρόχα έπεφτε right through... (1 το κρατούμενο)
-για τις λάμπες το διαβάσατε...(2 τα κρατούμενα)
-η ανακύκλωση που μπήκα κι εγ΄στο "τρυπάκι" να την κάνω τη ρημάδα, γίνεται; υπάρχει υποδομη, κ.τλ.; ή μας μένει η ξεχωριστή σακούλα σε άλλο χρώμα κάδο, έτσι για να μη βαριόμαστε; (3 τα κρατούμενα)
..................

και πολλά άλλα δηλαδή, αλλά να μην σας κουράσω....

και μετά από αυτά, ξαναλέω:

ΑΡΑΓΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ??? ΣΕ ΠΟΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ,...ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ 4ΕΤΙΑ, ΓΑΜΩ ΤΟ ΚΕΡΑΤΟ ΜΟΥ ΓΑΜΩ!

ΥΓ: δεν ξέρω αν φταίνε οι λάμπες, άλλα έχω ξεκινήσει ένα σαφάρι σε επισκέψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων για κάτι πονοκεφάλους και ζαλάδες που με καταδιώκουν τις τελευταίες 10 μέρες....και έτερον ουδέν.


2 σχόλια:

konstantinos είπε...

Για να μη γράψω κατεβατό, αναφέρω εν συντομία ότι έχω διαβάσει πως η ποσότητα υδραργύρου που υπάρχει στις λάμπες εξοικονόμησης είναι 100 φορές μικρότερη από αυτή σε ένα κλασικό θερμόμετρο, πως η παραγωγή ενέργειας με τη χρήση ορυκτών καυσίμων επίσης επιβαρύνει το περιβάλλον με ποσότητες υδραργύρου και πως σΕλλάδα την ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων λαμπτήρων εξοικονόμησης αναλαμβάνει η «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.»).
Επίσης, σου προτείνω να διαβάσεις και αυτό.

Από εκεί και πέρα, σχετικά με τα βιολογικά, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι μπορεί να γίνεται σωστή επιλογή των χώρων καλλιέργειας αλλά και να γίνει βίωμα στους παραγωγούς να εγκαταλείψουν τα φάρμακα και τα δηλητήρια...

Τέλος, κι εγώ δεν ξέρω αν γίνεται γενικώς κι αν γίνεται σωστά η διαλογή και επεξεργασία των προς ανακύκλωση υλικών, αλλά σε πρώτη φάση δεν μπορώ παρά να τα πηγαίνω για ανακύκλωση. Πονάω όταν βλέπω στα σκουπίδια ανακυκλωσιμα υλικά...

Το ότι έχεις συνειδητοποιηθεί είναι μια μεγάλη νίκη την οποία θέλουν να σου στερήσουν σπέρνοντας αμφιβολίες! Μην το επιτρέψεις! Το να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας είναι μεγάλη και δύσκολη απόφαση. Αλλάζει όμως και το πώς βλέπουμε κατόπιν τα πράγματα...Με μικρά βήματα θα βελτιώσουμε τη ζωή μας, δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη.

Η αρχή είναι το πιο δύσκολο! Και η αρχή έγινε...

baridion είπε...

χίλια ευχαριστώ για τα σχόλια που πάντα μου γράφεις.ειλικρινά μου έδωσες πολύ κουράγιο καθώς και την απάντηση στο "τι μπορούμε να κάνουμε τελικά?"
πολλά φιλιά